A tavasz első napján

kilike/ mindennapok/család/ 2 comments

Múlt héten a tavasznak örvendeztem, most megint télnek örülhetünk. Bár, ahogy Janóka mondta, annak már elé régóta örülünk. Lehet, hogy nem is jön el a tavasz. Már látom is, hogy egész évben szánkózni járunk a srácokkal, de előtte fél óra lesz, mire mindenkire fölkerül a megfelelő ruházat, szegény sünike pedig ahányszor fölébred és szétnéz, zavartan bújik vissza a kuckójába. Sőt, a nappalinkban is hosszú jégcsapok nőnek és a gyerekek széthagyott játékait lassan jótékonyan befödi a hó. Egy-egy hurrikán időnként átrendezi a hóbuckáinkat, egyébként minden ugyanolyan. Picili huszadszor is akkurátusan kiteríti összes ruháját a padlóra (jó, hogy nincs neki olyan sok), Ábel rendületlenül dekorál papírt, falat, szekrényajtót (festővászon az egész világ!), Barnus teli tüdőből énekel (a többiek megpróbálják túlharsogni, de nem sok esélyük van). Aztán újra kicsúszik az a bántó szó, túl nagy csábítás a telefon, és egyszerűbb nagy dérrel-dúrral bevonulni a konyhába. Járjuk a békétlenség és az önzés jól kitaposott ösvényeit. A héten András sincs itthon és ilyenkor minden annyival nehezebb.

Egyszercsak keresztülszalad egy hangya a konyhapulton. Barnus is észreveszi, a reggeliasztalnál aztán be is számol róla.

– Láttam egy fekete bogyót, ami mászkál!

– Az nem bogyó, hanem egy állat. – igazítják ki az okosok.

– Ez egy metafora. – mondom én.

– Nem metafora, hanem egy bogyó, ami mászkál. (Anya, hát még te sem érted?)

– De, metafora. Egy költői eszköz, és nagyon jól használtad.

– Micsoda? Egy eszköz, ami működik? – Barnus öröme határtalan. – Ilyen még nem is volt!

Erre végre kirobban a nevetés. Hangos koppanással leesik egy jégcsap. És nicsak! Olyan hangosan énekelnek a madarak, hogy a csukott ablakokon át is behallatszik. Elhangzik néhány “bocsánatot kérek” és “megbocsátok”, és új ösvényeket vágunk a hóban.

Akárki akármit mond, tavasz van. A madarak a kerben és a hangyák a konyhapultomon már érzik :).

2 Comments

  1. Hozzánk is jöhetne olykor néhány hangya, ma is volt párszor fagyos a levegő… de estére azért csak kitavaszodott…:) Anna

Leave a Comment

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>
*
*